Sfeerverslag vitaliteitsdag 2015

Mini-appeltaart
Maar liefst 8 touringcars zijn ingezet om sportievelingen op te halen. Rond half tien staan de eerste bussen voor de hoofdingang. Vroege vogels zitten dan al een uurtje geanimeerd aan de koffie met mini-appeltaart. Er blijken veel nieuwkomers die vooral komen voor “de TV-professor”. Men is positief over het concept vanwege “de grotere kans een oud-collega te ontmoeten”. Een enkeling vreest ”het massale”. De organisatie vreest vooral regen. Regenponcho’s voor buitenactiviteiten liggen klaar.

Spanning ten top
Aan de voorzitter, de schone taak om iedereen welkom te heten. Onverwacht krijgt hij de opgave om de bijna 700 aanwezigen steeds bij te praten over de - door files - verlate professor. Hij houdt het luchtig en bekent zijn PHPD (pijntje hier, pijntje daar).
Opeens komt Arnold Vanderlyde luchtboksend binnen. De voormalig Europees- en Olympisch bokskampioen geeft spontaan een sportief intermezzo. Arnold: “Zolang je in beweging bent, is de kans dat je geraakt word het kleinst”. Met zelfspot krijgt hij de lachers op z’n hand en het publiek uit de stoel, roepend: “Fighting spirit!”. Metaforische verhalen en ervaringen wisselen elkaar als boksstoten af. De rust keert weer door Tai Chi eenieder ontspant in een samengaan van beweging, ademhaling en aandacht.

TV-professor: 7 x 30!
Prof. dr. Erik J.A. Scherder start, na de nodige excuses, op zijn bekende energieke manier: “Heeft u er zin in, dames en heren?”. In zijn lezing bespreekt en showt hij - in sneltreinvaart met een flinke dosis humor - onderdelen en functies van de hersenen.
Het belangrijkste? De noodzaak van bewegen voor de hersenfuncties. Simpel gezegd: door beweging pompt het hart beter het bloed naar het brein, waardoor signalen sneller worden doorgegeven. Hij hamert dan ook op “7 dagen per week minimaal 30 minuten (continu) matig intensief bewegen”.
En wist u dat zitten het nieuwe roken is?

Buitenspel
Na de lunch zijn er te veel activiteiten om allemaal te noemen. Er is jeu de boules op meerdere banen met ruim 100 deelnemers en op glooiend gras slaan zo’n 100 man een (golf)balletje bij Pitch & Putt. Oranje Papendalfietsen crossen over het fietspad. Wandelen doet men met 1 van de 5 boswachters (bijna 200 deelnemers) of liever op z’n Fins (60 personen, w.v. 1 van 88 jaar). Bij deze wandeltest viel op dat er stevig werd gestapt, velen kwamen boven de “80% van de maximum hartslag”.

Rek- en strekband
Tegelijkertijd draait binnen het Gezondheidsplein op volle toeren - zonder lange wachtrijen. De masseurs hebben de handen vol. De vertrouwde Declaratieservice en Zorgcoach zijn in actie.
En ja, er is een dokter in de zaal.
Nieuw is het spelparcours waar - onder begeleiding - reactievermogen, knijpkracht en balans worden getest. Zittend bewegen kan met een knalgele rek- en strekband. Een ‘stepfiets’ laveert tussen de infostands. De workshop E-health spijkert bij op het gebied van apps. Tai Chi is in een aparte zaal (voor de rust) en het intensief trommelen op de djembés is ook in een eigen ruimte (tegen de ‘herrie’). Voor meer tropische sfeer zorgt het Caribische dansen. Ook buiten heerst een zonnige stemming; de regenponcho’s blijven binnen!

Auteur: Marcel Vogel www.voog.nl