Sfeerverslag vitaliteitsdag 2017

Ook dit jaar is de mooi-weer-bestelling van de organisatie voor 29 augustus 2017 prima doorgekomen. Het is een zonovergoten dag. Blijkbaar is er bij de bestelling geen maximum temperatuur afgesproken want het kwik zal in de middag de 30 graden passeren. Zo’n 500 deelnemers, waarvan ruim een kwart digitaal aangemeld, trotseerden de hitte. Ze waren blij met de airco tijdens de lezingen, het lunchen, het dansen, het musiceren, het slapen, het masseren, het shoppen op het Inspiratieplein (en nog veel meer) in en om Papendal.

Ontvangstbalie
“U gaat samen slapen?”, vraagt iemand achter de ontvangstbalie aan twee deelnemers, doelend op de workshop. Er wordt een keycord uitgereikt waarop staat voor welke activiteiten men zich heeft opgegeven. Dat is prettig, vooral omdat een aantal mensen inmiddels niet meer weet waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Maar eerst gaan ze aan de koffie, met live jazzmuziek. Gepeilde verwachtingen: “We komen gewoon weer om een gezellige dag te beleven”, “Het is een verkapte reünie”.

Plenaire zaal
Gert Schipper, voorzitter Stichting Steun bij Ziekte (SbZ) start zijn welkomstwoord namens het bestuur met de vraag ‘of het zaallicht feller moet?’. Het wordt ‘een beetje dimmen’. Na huishoudelijke mededelingen en informatie over het ledenbestand is er een spontaan applaus voor de heer Witteveen (86+). Hij volbracht in één dag de Elfstedenfietstocht (235 km) op zijn klassieke herenfiets. Als Gert dementie bespreekt, wordt het stil in de zaal. Na een citaat van Douwe Draaisma over geheugengebruik neemt de vaste contactpersoon van SbZ, Bert ten Arve van Zilveren Kruis (ZK) de microfoon over. Hij vertelt zijn toehoorders over de organisatie van dit evenement.

Beter Oud
Na haar introductie, vraagt prof. dr. B. (Betty) Meyboom – de Jong (zie ook uw uitnodiging) aandacht voor ‘haar’ samenwerkingsverband en website www.BeterOud.nl. Hier is alles te vinden om vitaal en zinvol oud te worden. Zelf is Betty 70+ en daarmee ook deel van de doelgroep, zoals ze zelf bekent. “Net zoals je aan je kleinkind vraagt na het eindexamen, vraag ik u: ‘Wat gaat u doen?’ ofwel ‘Hoe wilt u oud worden?’”, poneert Betty het thema van vandaag. Hiermee bedoelt ze de nieuwe levensfase waarbij de oudere de regie zelf houdt. Na een sfeervol filmpje stelt Betty: “Maak een plan!” Ze illustreert het belang hiervan met voorbeelden zoals levensloopbestendigheid van de woonsituatie, de noodzaak van een sociaal netwerk en een vertrouwenspersoon, het tellen van zegeningen, het testen van vervoersalternatieven en het bespreken van wensen over de laatste levensfase.
Wat eenzaamheid betreft waarschuwt ze voor het gevaar van een isolement. Luisteren blijkt vaak de oplossing. Geroezemoes breekt los als Betty dit door het publiek in praktijk laat brengen. Men moet om de beurt naar elkaar luisteren en de vraag ‘Hoe wil ik oud worden?’ beantwoorden. Hierna volgen tips voor vitaal en zinvol oud worden aan de hand van de leefstijl in de delen van de wereld waar mensen (gezonder) ouder worden. Het voldoende bewegen (ook mentaal, sociaal en zelfs digitaal) staat bovenaan. Nadat ze haar praktische tips heeft gememoreerd, is het tijd voor de energizer. Dansdocente Marlien zet iedereen in beweging. Door klappen, vingerknippen en stampen dendert het nummer ‘We will rock you’ van Queen door de ruimte. Daarna komen er variaties op de bekende ‘wave’ waarbij niemand meer stilzit.

Workshopvariatie
Door het uptempo programmaverloop hebben de deelnemers een half uurtje vrij. Velen zoeken de buitenlucht op. Na de lunch, bij de workshop Veerkracht, leren deelnemers hoe je een vitale levenskunstenaar wordt, terwijl bij de workshop Voeding het belang van visvetten en de ondergewaardeerde makreel wordt besproken. Als palingen in een ton bewegen de dansers tijdens de workshop Dans. De losmaakoefening werkt ook op de lachspieren. Een deelnemer van de workshop Slapen brengt de powernap (slaapje van maximaal 20 minuten) direct in de praktijk en knikkebolt. Daarvan is bij de workshop Muziek geen sprake. Er wordt fanatiek een bossanova gespeeld na een stoomcursus muziekgeschiedenis.

Op het plein der inspiratie
Het Inspiratieplein is gezellig druk, zonder lange rijen. Een aantal van de ruim tien stands komen aanbod. Zo is er Happy Days, dat ‘bijeenkomsten die helpen ouderen het leven van vandaag te omarmen’ organiseert. Bij de vertrouwde Zorgcoaches en Declaratieservice van ZK hebben bezoekers veelal vragen over doorverwijzingen en vergoedingen. Naast de podoloog staat de huis- en leefstijlarts dit jaar energiek aan een statafel. Ze krijgt veel verzoeken om een second opinion. Bij de ‘afdeling’ massage zit een aantal vaste klanten met voorkeur voor een van de twaalf masseurs. Verder is er grote interesse voor de hightech gadgets om het in huis veiliger en gemakkelijker te maken, zoals een voordeurslot met afstandsbediening. Ook worden er weer vele healthchecks uitgevoerd, is er bij de voedingsstand veel gezonds te proeven en is er informatie over mantelzorg en diabetes.

Buitenboel
Buiten is het dit jaar relatief rustig. Een aantal stellen heeft een oranje fiets gepakt. De Tai Chi-ers hebben de schaduw opgezocht en doen onverstoorbaar hun elegante oefeningen. De wandelaars met natuurgids hebben het zwaarder. De bosrondwandelingen worden ingekort vanwege de brandende zon. De volgende dag zou de regen met bakken uit de hemel vallen. De bestelling was dan ook maar één dag geldig!

Auteur: Marcel Vogel www.voog.nl